KBO BaarloKBO Baarlo te gast in Keulen (11 mei)

Woensdag 11 mei 2022, rond de klok van 08.45 uur, werd de Wilhelminastraat in Baarlo —ter hoogte van zaal Habets— bevolkt door 96 leden van de KBO die in afwachting waren om in een van de twee groene bussen van ‘Rhoetje’ Ghielen te kunnen stappen voor de dagtrip naar Keulen.

Vooraf hadden alle deelnemers aan deze reis op hun huisadres reeds een enveloppe ontvangen van de reiscommissie met daarop vermeld of men in bus 1 of bus 2 diende plaats te nemen. Ook in deze enveloppe toegevoegd een plattegrond van het centrum van Keulen als ook het programma waarop de activiteiten van deze Keulse dag nauwgezet gevolgd konden worden.

Chauffeur Gerard van bus 1 en ook zijn collega Raymond van bus 2 waren in beste doen om er een mooie dag van te maken. Richting Keulen werden we attent gemaakt op de enorm grote bruinkoolgroeves van Garzweiler, waar in dagbouw met super grote graafmachines bruinkool wordt gewonnen om de elektriciteitscentrales te kunnen opstoken die Nordrhein-Westfalen van elektriciteit voorzien. Zonder fileproblemen arriveerde het KBO gezelschap rond 10.30 uur bij het Chocolade Museum, waar in de grote ontvangstruimte ‘Kaffee” en een heerlijke punt “Chocolade Kuchen” werden geserveerd.

Na deze break was het voor de reizigers van bus 1 tijd om via een korte wandeling aan boord te gaan van een der schepen van Köln—Düsseldorfer Rheinfahrt voor een panorama vaartocht over de ‘Rhein’. Gelet op het geweldig mooie weer met veel zon zullen de drankjes op het bovendek van de boot zeker gesmaakt hebben. De groep van bus 1 werd na de koffie vervoerd naar de nieuwe ‘Bushaltestelle’, die in de praktijk veel verder van het centrum was gelegen dan voorheen gebruikelijk was, waardoor de verschillende rollatorgebruikers eigenlijk een te grote afstand moesten lopen om in het centrum bij de Keulse Dom te komen. Hier was er voldoende vrije tijd om de schitterende Dom te bezichtigen, te winkelen of ergens op een terras neer te strijken.

Voor iedereen was het om 13.30 uur tijd om in het “Brauhaus Früh am Dom” aanwezig te zijn voor een originele Duitse ‘Brotmahlzeit’ met supergrote schalen broodbeleg van echte Duitse origine. Zeker voor de liefhebbers van de Duitse keuken echte heerlijkheden.

Na deze welverdiende pauze met lunch werden qua activiteiten de rollen omgedraaid. Bus 1 kon vanaf het “Brauhaus” richting het centrum wandelen om daar de vrije tijd door te brengen en kon uiteraard ook een bezoek brengen aan de Dom terwijl de inzittenden van bus 2 via een wandeling koers zette naar de aanlegsteiger van een van de Köln—Düsseldorfer schepen om eveneens de mooie panoramavaartocht te maken met natuurlijk ook een drankje voor de dorst.

Met de groepen van bus 1 en 2 was de afspraak gemaakt dat iedereen wandelend naar de ‘Bushaltestelle’ zou lopen. Zoals al eerder aangegeven was de looptijd naar deze nieuwe (verplicht door de stad Köln) “Haltestelle” helaas erg lang.

Om 17.30 uur precies werd afscheid genomen van Keulen om terug te keren naar Nederlandse bodem waar de bussen, precies op tijdschema, om 19.00 uur in Baarlo bij John Habets arriveerden.

In de grote UNITAS zaal kon aan de feestelijk aangeklede tafels plaats genomen worden, waarna er door John en zijn team een super lekker 3 gangen etentje werd uitgeserveerd. Complimenten voor het team van John Habets.

Tevens namens de collega leden van de dagreiscommissie Wil en Ed Groenendaal, Adri Broos en Wiel Welles sprak Bert Denessen nog enkele woorden tot de Keulen-reizigers  en dankte hen voor de overweldigende deelname. De commissie zal binnenkort deze dagreis nog evalueren en dan ook bespreken hoe aan de deelname, in het licht van mobiliteit, een betere/andere invulling kan worden gegeven.

Bert sprak tevens nog de wens uit dat ook de halve dagreis op 21 september 2022 weer op een goede deelname mag rekenen. Namens de Weekreiscommissie van de KBO liet hij verder weten dat deze commissie het plan heeft een enquête te houden onder de leden om de mogelijke interesse te inventariseren voor deze weekreis (die door de Corona pandemie twee jaar lang geen doorgang kon vinden) om die ook in 2023 weer op de agenda te kunnen zetten.

Meer foto’s 

Bron: De Dagreiscommissie