KBO BaarloKBO – excursie Kasteel De Berckt (maandag 29 april)

Ca. 70 KBO-leden hadden zich aangemeld voor de excursie in eigen dorp bij Kasteel De Berckt op maandag 29 april jl. . Vanwege het grote aantal belangstellenden verdeeld in een ochtend- en middagsessie. Na de ontvangst met koffie/thee en vlaai volgden interessante rondleidingen door de diverse historische maar ook nieuwe gebouwen, waaronder het indrukwekkende Partycentrum, op het complex. Die rondleidingen met zeer uitvoerige toelichtingen werden verzorgd door eigenaar Paul Nagels, diens zoon en de heer Stoffels.

Historie

Het kasteel wordt al rond de 12e/13e eeuw genoemd. Godefridus van Eyll wordt in 1279 genoemd als eigenaar. De familie van Eyll was tot aan het einde van de 16e eeuw de rijkste familie van Baarlo. Het kasteel wordt in 1326 verheven tot adellijk landgoed. Het heeft sindsdien diverse eigenaren/bewoners gekend en is in de loop der eeuwen ook enkele malen herbouwd en gerenoveerd. Tijdens de 20e eeuw heeft Kasteel De Berckt onderdak geboden aan verschillende kloosterorden. In 1981 en 1982 werd het kasteel wederom gerestaureerd.

Evenementen- en congrescentrum

Sinds 1995 is het eigendom van de familie Nagels, afkomstig uit Arcen/Velden, die er een evenementen- en congrescentrum van hebben gemaakt. Het landgoed omvatte bij aankoop 7 hectare en is sindsdien gegroeid naar liefst 50 hectare. Het omvat naast de diverse gebouwen en tuinen o.a. ook nog een complete golfbaan. Op het landgoed achter het kasteel is recentelijk nog een zeer grote extra groepsaccommodatie gebouwd, deels met stenen afkomstig van de vestingwerken van Venlo. In totaal omvat het complex diverse grotere en kleinere zalen, keukens enz. én liefst 150 slaapkamers in diverse afmetingen Er kunnen max. 500-600 gasten worden opgevangen. Het personeelsbestand bestaat uit ca. 50 personen. Zowel in fulltime als parttime-verband.

Via deze weg willen we dan ook management / rondleiders van De Berckt heel hartelijk dankzeggen voor de mooie dag die ze de deelnemende leden van de KBO Baarlo bezorgd hebben! Zie onderaan in dit artikel ook de advertentie betreffende vacatures bij Kasteel De Berckt.


Uitgebreide informatie over de geschiedenis van Kasteel De Berckt vind u o.a. ook op Wikipedia: lees verder


Fotogalerij (ochtendsessie): 

Meer foto’s: klik hier