KBO BaarloKBO-leden bezoeken Omroep P&M: een (foto)verslag

Woensdag 23 augustus brachten een 25-tal KBO leden een bezoek aan Omroep P&M in Panningen voor een rondleiding door het studiocomplex. Zij dienden zich tegen 14.00 uur op locatie te melden, te weten het complex waarin tot oktober 2015 o.a. de voormalige Panningse bibliotheek was gevestigd. Bij aanvang werden nog 6 excursiedeelnemers gemist. Al heel snel bleek dat zij in de lift, die voor slechts 4 personen tegelijk is ingericht, vastzaten. Het euvel werd echter snel opgelost en daarmee was het gezelschap compleet.

Ontvangst

De groep werd door medewerkers van de omroep allereerst ontvangen met een kop koffie/thee en cake. Toen iedereen voorzien was werd eenieder welkom geheten door Bart Nelissen, lid van het omroepbestuur en tevens hoofdredacteur. Alvorens aan de rondleiding te beginnen gaf hij al wat algemene vóórinformatie over de omroep, waarna in 3 groepjes het complex werd verkend.

Omroep P&M

Omroep P&M is de publieke lokale omroep voor de gemeente Peel en Maas (ca. 45.500 inwoners) en sinds 1 januari 2021 ook van de gemeente Beesel (ca. 13.500 inwoners). De omroep ging medio 1993 in de lucht als ‘Radio Helden’. Al een jaar later werd die naam gewijzigd in ‘Omroep P&M’, duidend op de locatie en doelgroep waarvoor zij uitzendt: de regio Peel en Maas.

De omroep verzorgt dagelijks zowel radio- als TV – uitzendingen en onderhoudt tevens een kabelkrant, genaamd P&M Tekst-TV. Ook op internet en social mediakanalen (Facebook, Instagram e.d.) is de omroep actief. Veel uitzendingen worden verzorgd vanuit de studio’s in het gebouw, maar er worden uiteraard ook de nodige TV- en radio-opnames (al dan niet live) gemaakt op buitenlocaties in beide gemeentes en soms ook daarbuiten (denk bijvoorbeeld aan het OLS).

Naast het brengen van lokaal nieuws, zijn er programma’s gewijd aan onderwerpen als sport, cultuur, politiek en evenementen in de gemeente. Bovendien biedt Omroep P&M lokale verenigingen en organisaties de mogelijkheid om hun activiteiten en evenementen onder de aandacht te brengen zowel in beeld, geluid als tekst.  Omroep P&M werkt verder samen met meerdere Limburgse lokale omroepen in de directe omgeving, te weten Omroep Venlo, Omroep 3ML, Omroep Venray en Omroep Horst aan de Maas. Daarmee is de omroep een belangrijke bron van nieuwsgaring en vermaak voor de inwoners van de gemeentes Peel en Maas en Beesel.

Studio’s, personeel en financiën

De omroep beschikt over drie studio’s en draait op 5 full time krachten en maar liefst 130 vrijwilligers, die enkele of meerdere uren per week in de weer zijn voor de omroep. De Omroep kan volgens Bart Nelissen desondanks nog altijd meer vrijwilligers gebruiken. Leeftijd is daarbij van ondergeschikt belang voor de meeste functies en taken die moeten worden uitgevoerd om de Omroep in de lucht te houden. Financieel is de Omroep afhankelijk van de steun door de gemeentelijke overheden Daarnaast zijn reclame-inkomsten en giften van donateurs belangrijke bronnen van inkomsten. Ook de landelijke NPO draagt financieel nog een steentje bij.

Rondleiding

Na deze algemene informatieverschaffing werden de deelnemers verdeeld over 3 groepen en werd het complex verkend onder begeleiding van deskundige vrijwilligers die uitleg gaven en vragen beantwoordden van de deelnemers. Op de bovenverdieping bevindt zich de TV-studio. De radiostudio’s zijn ondergebracht in de benedenverdieping, in de wandelgangen “bunker” genoemd. Dit vanwege het feit dat die oorspronkelijk gebouwd is als atoomschuilkelder. Behalve studio’s zijn in het gebouw ook technische ruimtes, magazijnruimtes alsmede archiefruimtes waar o.a. beeld- en geluidopnames worden bewaard, maar tevens ook apparatuur en materialen die de geschiedenis vertellen van wat nodig was en is om uit te kunnen zenden en in de huiskamers te kunnen ontvangen.

Voor meer foto’s van dit bezoek zie het fotoverslag.

Verslag: Len Gielen

__________________________________________________________________________________

Voor meer informatie over Omroep Peel en Maas raadpleeg:  Website Omroep P&M

Heeft u een account bij Facebook of Instagram dan kunt u via de volgende links ook daar informatie en nieuws vinden:

Facebook Omroep P&M

Instagram Omroep P&Mvinden