KBO BaarloKBO najaarsfietstocht 2022: een (foto)verslag

Woensdag 7 september jl. stond de jaarlijkse najaarsfietstocht weer op het activiteitenprogramma. Jammer was het feit dat het wat regende op het tijdstip van verzamelen op de Markt rond half tien. Dat heeft een aantal leden ongetwijfeld doen besluiten toch thuis te blijven. Een 30-tal leden kwamen uiteindelijk opdagen, terwijl dit er gewoonlijk enkele tientallen meer zijn. De deelnemers hebben geen moment spijt gehad van hun besluit dat buitje, dat eigenlijk geen naam mocht hebben, te trotseren. Bij vertrek was het weer droog en dat bleef het de hele verdere dag. Ook het zonnetje liet zich regelmatig zien en zorgde voor een aangename fietstemperatuur.

Afscheid en dankwoord

Vóór vertrek had Ton Peulen nog een mededeling voor de deelnemers. Tot zijn spijt en dat van mede-commissielid Len Gielen heeft Piet Amendt besloten te stoppen als lid van de Fietscommissie waarvan hij 12 jaar lang deel heeft uitgemaakt. Piet was al die jaren met zijn enorme kennis van alle wegen en (bos)paadjes in de regio dé grote animator van de fietstochten. Hij regelde ook nog eens de pauzeplekken. Deze fietstocht was zijn laatste “kunstje”. Zijn vertrek betekent dan ook een fikse aderlating voor de fietscommissie, die ook op zoek moet naar een vervanger. Na het dankwoord was er een dik verdiend applaus voor Piet en gingen de deelnemers vervolgens, opgedeeld in 2 groepen, op pad voor een tocht van ca. 50 km.

Fietsroute dwars door de grensregio

Vanaf de Markt ging het langs Kasteel De Berckt en binnendoor langs de Maas richting Venlo. Over de zuiderbrug werd de oversteek over de Maas gemaakt, waarna het via het buurtschap Egypte in het buitengebied van Venlo/Tegelen naar de eerste pauzeplek bij Zorgcentrum Maria Auxiliatrix ging. In het op het complex gelegen Grand Café “Onder de Linde” werd genoten van door de KBO aangeboden vlaai met koffie of thee.

Obstakels onderweg

Vervolgens ging het via de oude grensovergang Schwanenhaus dwars door het prachtige natuurgebied vanaf Kaldenkirchen richting Hinsbeck/Lobberich. Onderweg moesten er nog wel wat obstakels (een bos takken van een “vers” omgewaaide boom) worden weggewerkt die de doorgang op het fietspad versperden. Waarna de tocht door het fraaie Duitse landschap in de omgeving van de “Krickenbecker See” verder ging tot aan de volgende pauzeplek bij “Tennisverein Lobberich 1861”. En was het na een kleine dertig kilometer fietsen tijd voor het nuttigen van het door de deelnemers zelf meegenomen lunchpakket met weer door de KBO aangeboden koffie of thee.

Langs “De-Witt-See”

Nadat weer de nodige energie was bijgetankt ging het tussen de schilderachtige meertjes door van de “Großer De-Witt-See” en de “Kleiner De-Witt-See” en door het weidse buitengebied rond de Leutherheide terug richting Kaldenkirchen. In het grensstadje aangekomen was de 3e pauzeplaats bij het in het bos gelegen “Waldgasthof Galgenven”. Daar nuttigden de meesten -ditmaal geheel op eigen kosten – van een paar glaasjes fris of alcoholische drankjes en genoten anderen van een lekkere ijscoupe en werd er ook nog eens gezellig nagekeuveld over onder andere de zojuist afgelegde fietsroute.

 Terug naar de thuisbasis

Tot slot ging het via de grensovergang aan de Steylerstrasse, door Tegelen langs “Château Holtmühle” en de oversteek via het veer Baarlo-Steyl weer terug naar de thuisbasis. Daar arriveerden we rond 16.30 uur weer op de Markt in “Baolder”.

Uit de diverse tevreden reacties en complimenten, waarvoor dank, bleek dat de deelnemers weer genoten hebben van een mooie fietstocht.

De Fietscommissie,
Piet Amendt, Ton Peulen en Len Gielen

Meer foto’s hier

Fietsroutebeschrijving