KBO BaarloHerinneringen aan de KBO reis naar de Lüneburgerheide in juni 2024

“Een prachtige reis met veel cultuur en plezier“

Ruim voordat de bus kwam waren al meerdere mensen op maandagmorgen 3 juni bij Habets aanwezig om naar Bispingen te vertrekken. De twee chauffeurs Roland van Helden en Dan Verbong zorgden ervoor dat alle koffers, rollators en zelfs een rolstoel, die we gelukkig niet nodig hebben gehad, in de bus werden gezet. Toen iedereen op zijn of haar plaats zat wenste Tiny Vennix het gezelschap nog een gezellige en fijne vakantie en konden we aan de eerste etappe beginnen.

Soest Duitsland

Via de Duitse A 40 en A 44 reden we naar Soest. Roland gaf in de bus wat informatie over Soest waar we rond 12.00 uur aankwamen om het lunchpakketje dat John Habets voor ons gemaakt had in een prachtig park op te eten. Omdat er nog tijd over was voordat de gidsen zouden komen gingen groepjes de stad in om al wat van Soest te zien. Anderen bleven op een terras zitten en maakten gebruik van een toilet.Om 13.30 uur stonden 2 stadsgidsen klaar om ons een en ander te laten zien en ze vertelden over de geschiedenis van Soest. De Dom werd bezocht en we wandelden langs de stadswallen van de stad waar een kerk, die met de groenachtige zandsteen gebouwd en nu gerestaureerd werd slechts aan de buitenkant kon worden bekeken. De ene groep had een Nederlandse gids en de andere moest het met een Duitse doen. Na de stadswandeling vertrok de bus voor een rit van 260 km langs Hannover naar het Hotel in Bispingen. Om beurten zorgden Roland en Dan de hele reis voor de warme en koude drank en deelde Will koekjes uit. Onderweg gaf Bert wat informatie over het hotel en kwam Will regelmatig met de snoepjestrommel rond.

Hotel Bockelmann

Om ongeveer kwart over 6 arriveerden we op onze bestemming: hotel Bockelmann. De koffers werden uitgeladen en met behulp van het personeel van het hotel werden deze naar de kamers gebracht. Na het voortreffelijk dinerbuffet werd de avond doorgebracht met kaarten, babbelen en sommigen verkenden de omgeving van het hotel. Vanwege het gebrek aan personeel ging de tap om 22.00 uur dicht. Misschien wel daarom lag iedereen op tijd in bed.Dinsdag 4 juni: bezoek Uelzen

Zoals bij eerdere reizen gebruikelijk was, waren ook deze morgen al enkele dames en heren gaan wandelen met Wim want die had thuis al ontdekt waar wandelpaden waren. Iedereen had zich ruimschoots tegoed gedaan aan het heerlijke ontbijtbuffet, dus kon het gezelschap om 09.30 uur vertrekken naar het stadje Uelzen. We hadden een jarige in de bus: Maria Coenen. Chauffeur Dan Verbong hing lampjes boven haar en Maria werd toegezongen. Na een rit van een uurtje kwamen we op onze bestemming en gingen we naar het station waar een dame en een heer ons rondleidden. Het Hundertwasser-station in Uelzen behoort tot de tien mooiste stations ter wereld en is ontworpen door Friedensreich Hundertwasser. Het project werd in 2000 in het kader van de EXPO afgesloten en is een van de laatste werken van deze Weense kunstenaar.

De schilder en architect Hundertwasser heeft van het oude bakstenen gebouw een kunstwerk gemaakt vol prachtige kleuren. Zijn afkeer van rechte lijnen is hierbij duidelijk herkenbaar: alle vormen zijn individueel, fantasierijk en rond. Aan de buitenkant zijn bonte zuilen en gouden bollen te bewonderen. Binnen bevinden zich fantasierijke mozaïeken, glinsterende kleuren en de typische afgeronde hoeken. Na afloop van de rondleiding werden we naar het centrum gereden en kon ieder gebruikmaken van de door Will in de bus uitgereikte envelopjes met inhoud om ergens te lunchen.

Lüneburgerheide

Om 14.45 uur stond de bus weer klaar om naar de Lüneburgerheide te gaan waar 2 koetsen gereserveerd waren om een huifkartocht over de heide te maken. Voor elke koets stonden twee werkpaarden die er plezier in hadden als de route iets omhoog liep. In de eerste koets werd uit de tv-serie “Ja zuster, nee zuster” het liedje: ”in een rijtuigie” van Leen Jongewaard en Wim Sonneveld gezongen omdat we steeds naar de kont van het paard keken. De gids van de eerste koets was niet erg spraakzaam. Gelukkig vertelde zijn echtgenote in de tweede koets honderduit over de heide. Op de heide waren helaas geen dieren te zien, maar toen de tocht afgelopen was werden we verrast door een herder met zijn 3 honden die ongeveer duizend schapen op de heide liet grazen. Toen de claxon van de bus klonk ging iedereen meteen als makke schapen snel richting de parkeerplaats.

Het diner deze dag al om 17.30 uur, want een twintigtal personen wilde naar het dichtbijgelegen outlet gaan. Omdat de Nederlandse voetbaldames een wedstrijd speelden keken een aantal mannen met behulp van hun telefoons naar deze wedstrijd, terwijl aan andere tafels door dames weer gekaart werd. Uiteraard kwamen dames, en zelf Roland, met een gevuld tasje terug van het outlet.
Ook nu moest om 22.00 uur afgerekend worden. Dit had nogal wat voeten in aarde want het digitale betaalsysteem van het hotel was niet berekend op de wisselingen van tafel van de gasten.

Woensdag 5 juni: Lüneburg – stad

De bus vertrok om 09.45 uur naar Lüneburg en net zoals de andere dagen voorzag of Roland of Dan ons van koffie of thee. Ook gaf Roland ons al wat informatie over de stad. In Lüneburg was markt. Dus werden er o.a. kersen gekocht en werden de kraampjes kritisch bekeken. Om 12.00 uur werden we verwacht in restaurant ‘Capitool voor de lunch.

Zoutmuseum

Hierna stond een bezoek aan het zoutmuseum op het programma. De groep werd weer in tweeën gedeeld en we kregen een indruk hoe de zoutwinning gedurende meer dan 1000 jaar heeft plaatsgevonden. De zoutwinning gebeurde door het zout aan te boren, in water op te lossen en het zoute water op te pompen of gewoon op te hijsen. Daarna werd het verwarmd en gedroogd. Het zout was destijds belangrijk voor het conserveren van vis, vlees en andere levensmiddelen. De zoutwinning ter plaatse stopte in 1980. Maar Lüneburg is door de zoutwinning een rijke en belangrijke stad geworden.

Pubquiz

Tijdens de terugreis stopte de bus op een parkeerplaats en trakteerden Dan en Roland ons op koffie of thee en kwamen er ook koekjes bij. Omstreeks 17.00 uur waren we terug in het hotel en kon iedereen even wat doen voor zichzelf of uitrusten.  het dinerbuffet stond om 19.30 uur een pub-quiz op het avondprogramma. Negen groepen waren geformeerd en die probeerden in 5 rondes van elk 10 minuten de vragen die door Bert en Hay van Rensen waren opgesteld te beantwoorden. Af en toe was er discussie over de goede dan wel foute antwoorden. Met name de auto van Max Verstappen was aanleiding om nog nader onderzoek te doen. Met 39 vragen goed beantwoord wonnen “de Flatsers” deze quiz en mochten zij hun prijzen in ontvangst nemen. Ook voor de tweede en derde plaats was voor ieder een attentie.

Donderdag 6 juni: Hamburg met rondvaart

Omdat het nogal een afstand was vertrok de bus om 09.15 uur richting Hamburg. Waar na een rit van een uur de Nederlandse gids Marja ons opwachtte. Verschillende mensen konden dit wel waarderen omdat niet iedereen het Duits even goed beheerst. Na een sanitaire stop gingen we naar de Michaeliskirche die door de inwoners van de stad “de Hamburger Michel” wordt genoemd. Dat is eigenlijk de aartsengel Michael die als beeld aan de gevel staat met een lans in zijn hand en een voet op de verslagen duivel. Het is een bijzonder mooie protestantse kerk die de belangrijkste barokkerk van Noord-Duitsland is.

Hierna mochten we weer plaatsnemen in de bus en kregen we een schitterende  rondrit langs mooie villa’s, prachtige gebouwen, parken en waterpartijen in deze schone miljoenenstad. Onze chauffeur Dan kreeg van de gids complimenten omdat hij de bus zo geweldig door het drukke verkeer loodste. Om 13.00 uur was de rondrit afgelopen en reed de bus naar de ‘Hauptbahnhof’. Met behulp van de roltrap verplaatsten we ons naar restaurant ‘Schweinske’ waar de tafels gedekt waren en de lunch al gedeeltelijk klaar stond.

Eigenlijk zouden we ’s middags naar het stadhuis van Hamburg gaan, maar vanwege een ingelaste raadsvergadering waren de veiligheidsmaatregelen aangescherpt en konden wij er niet terecht. Bert en Will hadden dat op het laatste moment te horen gekregen en in overleg met Roland was gekozen voor een rondvaart over de Elbe en door de haven De kapitein voerde ons langs containerschepen, luxe jachten, marineschepen en zelfs een cruiseschip en vertelde humoristisch met een licht Hamburgs accent over de activiteiten in de haven.

De bus was blijven staan dus we konden nadat de ijsjes op waren weer naar Bispingen, waar we na een rit van een uur om 17.30 uur arriveerden. Ruim op tijd voor het avondeten van 18.30 uur. Omdat ’s avond het Nederlands elftal een oefenwedstrijd speelde tegen Canada werd door een aantal heren weer met behulp van hun smartphones naar deze wedstrijd gekeken terwijl andere aanwezigen zich weer bezighielden met gezellig “kletsen” of een kaartje legden. Ook deze avond had de bediening weer wat moeite met het afrekenen van de consumpties.

Vrijdag 7 juni: terug naar huis

Na het ontbijt, toen iedereen zijn koffers had ingepakt, werd voor het hotel de traditionele groepsfoto gemaakt. Roland en Dan zorgen er weer voor dat koffers en rollators vakkundig in de bagageruimte van de bus geplaatst werden.
Om 9.45 uur vertrok de bus voor een ruim 200 km lange rit naar Osnabrück. In de bus werden weer de envelopjes uitgedeeld en ieder kon naar eigen smaak in Osnabrück hier gebruik van maken. In het zonnetje op het terras op de Marktplatz werden de Baarlose bezoekers ongevraagd getrakteerd op een muzikaal intermezzo. Tot slot werden we om 14.30 uur op het plein voor de Dom verwacht waar weer twee gidsen klaar stonden om ons tijdens de bezichtiging van deze kerk een hele hoop te vertellen.

Na ruim een uur zat iedereen weer in de bus en begon de laatste etappe, nu naar Baarlo. Tijdens de rit hield Roland ons op de hoogte van de opstoppingen en files en hoe lang ze zouden kunnen duren. Met John Habets werd gebeld dat het een half uurtje later zou worden en zo zaten we om 19.00 uur aan het gebruikelijke diner bij John

Namens het gezelschap bedankte Cor Relouw Bert en Will voor de perfecte organisatie en als waardering mochten zij een envelopje met inhoud in ontvangst nemen. Bert had er digitaal voor gezorgd dat de groepsfoto die ’s morgens gemaakt was al was afgedrukt en daarom kon iedereen al een exemplaar mee naar huis nemen.

Voldaan met de indrukken van de voorbije 5 dagen ging iedereen daarna weer huiswaarts.                

Baarlo, 19 juni 2024

Verslag: Jos Langendonck

fotoalbum van deze reis