KBO BaarloTerugblik bezoek Limburgs Schutterij Museum (19-10-2022)

Op woensdag 19 oktober stond een bezoek aan het Schutterij Museum te Steyl op het programma. Voor de deelnemers aan deze activiteit was dit een thuiswedstrijd gezien de rijafstand.

Het museum was sinds 25 augustus 2001 gevestigd in het voormalig kloostergebouw Oud Sankt Gregor in Steyl en is destijds door de gezamenlijke Limburgse schutterijen opgericht om dit historisch erfgoed voor het nageslacht te bewaren. Na een verwoestende brand op 10 april 2008 kwam er een einde als museum op deze locatie.

Het Stichtingsbestuur moest noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie en vond deze in het voormalige kerkgebouw St. Rochus, ook in Steyl. Hier is het museum nu gehuisvest vanaf 10 april 2016 en omvat een rijke collectie aan uniformen, vaandels, buksen, koningszilver en een grote hoeveelheid onderscheidingen.

De meeste leden zijn waarschijnlijk tientallen malen langs dit gebouw gefietst en nog nooit binnen geweest. Daarom had ons Bestuur besloten om een keer een bezoek te brengen aan deze locatie. Dit stond dan ook ingepland op het activiteitenprogramma 2022.

Voor deze activiteit hadden zich 39 leden aangemeld en dit was best een mooi aantal. Na een korte fietstocht en overtocht over de Maas met de veerpont werden we om 14.00 uur verwacht in het museum en aldaar welkom geheten door de medewerkers van het Schutterijmuseum. Bij aankomst werden we verrast met een kop koffie en een lekker stuk vlaai, aangeboden door de KBO-vereniging.

Na een openingstoespraak van dorpsgenoot en schuttersvriend Jac. Beurskens werd het gezelschap verrast met een film over het OLS 2000 welke destijds in ons dorp heeft plaats gevonden.  Het was voor de meesten een mooie verrassing om dit nog eens te kunnen en mogen terugzien.

Tegen 15.00 uur werd het gezelschap in 2 groepen gesplitst en gingen we onder deskundige begeleiding van gidsen het museum in en aldaar kregen we uitgebreide uitleg over de uitgestalde attributen.

We hebben volop genoten van al dat moois dat hier stond uitgestald en vele vragen kwamen naar voren van de deelnemers. We zijn blij dat al deze attributen voor het nageslacht bewaard zullen blijven.

Tegen 16.00 uur werd deze mooie middag onder een dankwoord van secretaris Herman afgesloten. Als vereniging kunnen we met heel veel plezier terugkijken op deze geslaagde activiteit en hopelijk is dit bezoek in de toekomst voor een herhaling vatbaar.

Meer foto’s

Website Schutterijmuseum