KBO BaarloZorgtoeslag stijgt met 412 euro (in 2023)

Artikel door: Koen Kuijper (Zorgwijzer.nl)

Het kabinet komt met een enorm pakket van maatregelen om het verlies van koopkracht te dempen. Het zou gaan om een totaalbedrag van bijna 16 miljard euro. Dat melden Haagse bronnen.

Onder meer het minimum loon en verschillende toeslagen gaan omhoog. Dat geldt ook voor de zorgtoeslag.

Dit weten we tot dusver:

Zorgpremie hard omhoog

De premie van een basisverzekering stijgt volgend jaar naar verwachting naar zo’n 147 euro per maand. Dat is zo’n 19 euro meer dan nu. Om lagere inkomens hiervoor te compenseren gaat de zorgtoeslag hard omhoog.

Op dit moment ontvangen gezinnen maximaal 211 euro per maand aan zorgtoeslag. Dat gaat volgend jaar eenmalig omhoog met in totaal 412 euro, ofwel zo’n 34 euro per maand, meldt RTL.

Verhoging van 16 procent

Kort rekenen, leert ons dat het gaat om een verhoging van zo’n 16 procent voor huishoudens een gezamenlijk inkomen van circa 23.000 euro of lager.

Maar ook huishoudens die rond de 40.000 euro per jaar verdienen komen in aanmerking voor een hogere zorgtoeslag. Om welke tarieven het precies gaat, weten we pas in November, nadat zorgverzekeraars hun premie voor het nieuwe kalenderjaar bekend hebben gemaakt.

Ook alleenstaanden met een laag inkomen gaan er naar verwachting aanzienlijk op vooruit, al zijn daarover nog geen concrete cijfers bekend.

Als we het stijgingspercentage bij de meerpersoonshuishoudens doortrekken, krijgt een alleenstaande met een bijstandsuitkering er volgend jaar zo’n 18 euro per maand bij. Maar dat is speculatie.

Bart Koenraadt (Zorgwijzer)

Het is verder nog onduidelijk wat de nieuwe grensbedragen voor de zorgtoeslag volgend jaar zullen.

Prinsjesdag

In de Miljoenennota, die op 20 september wordt gepresenteerd, komt er meer duidelijkheid over de veranderingen binnen de zorg en zorgverzekering per 2023.

Denk aan:

  • De hoogte van de nominale premie
  • Het verplichte eigen risico
  • De inkomensafhankelijke bijdragen
  • Een nauwkeurigere becijfering van de zorgtoeslag

Een of twee weken na Prinsjesdag volgt waarschijnlijk de eerste zorgverzekeraar (DSW) met diens zorgpremie voor 2023. Half november krijgen alle Nederlanders gelegenheid om te wisselen van verzekeringsmaatschappij.

Het laatste nieuws en laatste ontwikkelingen vind je terug op deze handige overzichtspagina.

Zorgenkindje

Ook over de torenhoge energieprijzen – een ander zorgenkindje – zijn maatregelen aangekondigd om deze te dempen in 2023.

Zo zal de energiebelasting volgend jaar worden verlaagd, al staat daar tegenover dat het btw-tarief weer wordt teruggezet naar 21 procent.