KBO BaarloGeslaagde vakantiereis naar Saarland (24 t/m 28 juli)

Op maandag 24 juli was het dan eindelijk zover. Ruim op tijd verzamelden de 42 deelnemers zich voor ingang van zaal Habets. Nadat de koffers en rollators door de chauffeur in de bus waren gezet en iedereen op zijn vooraf toegewezen plaats zat, vertrok het gezelschap rond 9.40 u naar Merzig in Saarland. Onze chauffeur stelde zich voor als Roland van Helden. Hij kwam uit Horst. Bert en Will, de reiscommissie, informeerden allen aan het begin van de reis over de invulling van onze eerste vakantiedag. Voor een zeer royaal lunchpakket voor onderweg was gezorgd. Lunchstop langs de E42 in de buurt van Stavelot. Na de lunchstop brachten wij een bezoek van 2 uur aan het historische centrum van Trier. Trier, ca. 110.000 inwoners, is samen met Worms de oudste stad van Duitsland.

Tegen 17.00 u kwamen wij aan bij hotel Roemer in Merzig. Merzig heeft iets meer dan 30.000 inwoners en ligt aan de rivier de Saar in de Duitse deelstaat Saarland. De reiscommissie had in een van de nieuwsbrieven de kamernummers al toegewezen, zodat het uitgeven van de kamersleutels in de bus soepel verliep. Om half zeven was het avondeten. Op de tafels stond voor iedereen een glaasje Viez-cider als welkomstdrankje klaar. De Viez-cider, een lokale drank, werd bij lange na niet door iedereen lekker gevonden. Na het diner ging een groot aantal van ons gezelschap in Merzig op verkenning uit. Bij terugkomst hadden wij nog een gezellige nazit in de Roemer Garten bij het hotel.

Dinsdag 25 juli

Al vroeg in de morgen was de reiscommissie samen met de chauffeur bezig om het programma van vandaag, i.v.m. de in de namiddag verwachte regen aan te passen. Om 10.00 u vertrokken wij naar Saarburg voor een rondleiding met gids. De stad Saarburg, ca. 7.500 inwoners, ligt in de deelstaat Rijnland-Palts. Omdat er twee gidsen waren, een Duitssprekende en een Nederlandssprekende, werd ons gezelschap in twee groepen verdeeld. De Leukbach in het historische centrum van Saarburg. De reiscommissie had werkelijk aan alles gedacht. Vandaag kreeg iedereen een envelop met “zakgeld” om op eigen gelegenheid in een van de vele horecagelegenheden van Saarburg te gaan lunchen. Na de lunch vertrokken wij naar het Saarland Museum, Modern Galary in Saarbrücken. Saarbrücken telt ca. 180.000 inwoners en ligt aan de Saar. In het museum zijn werken te zien vanaf de 19e eeuw tot nu. De collectie bestaat uit expressionistische en informele kunst. Het museum was een perfecte schuilplaats voor de regen die royaal uit de hemel kwam. Tot onze verrassing bleek het museum ook nog eens op de dinsdagen van 15.00 tot 18.30 u gratis toegankelijk. Na het avondeten werd er gekaart. Het merendeel van de overige leden van de groep zat gezellig samen of “vergaderde” in een van de lokalen van hotel Roemer.

Woensdag 25 juli

Voor de liefhebbers was er ’s ochtends voor het ontbijt de mogelijkheid om onder leiding van Wim van den Bemt een ochtendwandeling te maken. Om 9.45 u op weg naar Borg. In Borg bevindt zich een herbouwde Romeinse villa. Hier werd ons gezelschap weer in twee groepen verdeeld en kregen wij een rondleiding.

Na het bezoek aan de Romeinse Villa, waar overigens nog steeds archeologen met opgravingen bezig zijn, werd koers gezet naar  Mettlach. Mettlach is een plaatsje met zo’n 12.000 inwoners. Bij de Mettlacher Abtei Bräu stond voor ons een Vesperteller klaar. De Vesperteller bestond uit een ruime selectie aan vleeswaren. Na de lunch gingen wij al wandelend naar de aanlegsteiger van de Saarschleife Schiffstouren voor een boottocht over de Saar. Aan het begin en het einde van de boottocht passeerden wij een sluis met een verval van liefst 11 meter.

Aansluitend aan de tocht over de Saar brachten wij een bezoek aan het Factory Outlet Center van Villeroy & Boch. In het Outlet Center zijn porseleinserviezen, bestek en voorwerpen in kristal te koop. Menige KBO-er ging hier aan het einde van de middag met een “koopje” de deur uit. Het Outlet Center ligt eveneens in Mettlach. In Mettlach ligt de hoofdvestiging van de bekende Villeroy & Boch AG. Na het avondeten zaten wij weer gezellig samen. Een aantal van ons genoot van de door Wim van den Bemt vertelde moppen.

Donderdag 27 juli

Enkelen begonnen de ochtend om 7.00 u weer met een ochtendwandeling. Om half tien vertrokken wij voor een bezoek aan de Garten der Sinne in Merzig. Een aantal van ons spotte hier een ree. Het park bestaat uit 12 thematische tuinen, die betrekking hebben op de zintuigen zoals ruiken, voelen, horen etc. Ons bezoek aan de tuinen werd afgesloten met koffie en gebak. De beheerster van de bistro had speciaal voor ons gebak gehaald.

Het mooie aan deze reis is, dat niets verplicht is. Als je een keer iets anders wil, dan blijf je gewoon op een terrasje of in de bus zitten. Na de lunch, die wij in ons hotel gebruikten, reden wij weer naar Mettlach. Deze keer voor een bezoek aan het Baum Wimpfel Pfad (boomkruinen pad) met de 42 meter hoge uitkijktoren ( Cloef-Atrium). Ook deze avond werd er na het diner weer gezellig nagetafeld.

Vrijdag 28 juli

Op de laatste dag van onze korte vakantie geen ochtendwandeling, want wij gaan vandaag vroeger op pad. Om 8.45 u moesten de koffers bij de bus zijn, zodat wij 9.00 u konden vertrekken. De terugreis ging niet linea recta naar Baarlo, want eerst was er nog een bezoek aan een klokkengieterij in Brockscheid (ca. 200 inwoners) gepland.

Op een heldere en goed te volgen manier werd verteld hoe hier in de Eifeler Glockengießerei al ruim 400 jaar klokken worden gegoten. Helaas is er tegenwoordig weinig vraag meer naar klokken, waarmee het oude ambacht van klokkengieten dreigt te verdwijnen. Tijdens de hele reis deelde Will regelmatig snoepjes uit in de bus. Zelfs zelfgebakken koekjes gingen de bus rond. Ook pakten Bert en Wil regelmatig de microfoon om ons op de hoogte te brengen van het reisprogramma of de reisagenda.

Voor de lunch werd een tussenstop gemaakt in Gerolstein. Hiervoor kregen wij weer allemaal een envelop met zakgeld uitgereikt. Gerolstein, in de Vulkaan Eifel, is een plaatsje met ongeveer 7.500 inwoners. Vooral bekend van het bronwater. Verder was er niet veel te beleven.

Toen wij Baarlo naderden gaf Roland een korte samenvatting van de in de afgelopen week gemaakte uitstapjes. Hierna nam de reiscommissie de microfoon over en werd er een “Lang zal hij leven” voor Roland gezongen. Hij werd een dag later, 29 juli namelijk 54 jaar. Tenslotte werd hij bedankt voor de veilige en prettige manier waarop hij ons de afgelopen dagen overal naar toe had gebracht. Hiervoor werd hem namens de reiscommissie een envelop met inhoud overhandigd, waarna een luid applaus door de deelnemers volgde.

Ook de reiscommissie werd niet vergeten. Voorafgaand aan het diner bij Habets kregen Will en Bert als dank voor de perfecte organisatie en begeleiding van de reis namens de hele groep beiden een envelop met inhoud overhandigd.

Will en Bert, nogmaals heel, heel erg veel dank.

Vervolgens werd het stil bij Habets in de zaal, want iedereen genoot van het heerlijke afsluitende diner. Ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik zeg dat iedereen van deze eerste, door de Bert en Will georganiseerde reis, heeft genoten.

Baarlo, 4 augustus 2023

Verslag: Jan Caris namens de Reiscommissie

Verslag downloaden (pdf)?Verslag Saarland-reis